Lajvpraktiskt

Självklart uppmuntras strid, stöld, kidnappning mm. Men då enligt följande regler

Grundinformation

Detta lajv är av fysisk karaktär. Genom att anmäla dig går du med på spel med ev. beröring, du bör därför känna dig bekväm med lättare beröring så som ex. klapp på axeln, att någon greppar tag i dig etc.

Det är ett skådespel, precis som i film eller teater så går det att våldsamt greppa tag i folk, brottas eller rent utav misshandla utan att någon part tar skada på riktigt. Det handlar helt enkelt att låtsas, att låta det se actionfyllt ut på ett tryggt och kontrollerat sätt.

Spela på att du är hårdhänt likväl spela på att det faktiskt gör ont då motparten gör något mot dig. Det handlar inte om att "vinna" strider utan istället att skapa så givande spel som möjligt för dig och dina medspelare. Det är sällan ett givande spel att låta ens karaktär vara tuff och osårbar, spela på att din karaktär faktiskt är mänsklig nog att känna smärta och begränsningar. Även den starkaste kan misslyckats ibland och det är det som gör spelet mer intressant och oförutsägbart.

Trygghet
Båda parterna ansvarar för att försäkra sig om att ingen riskerar skadas eller känna obehag på riktigt. Detta kan kontrolleras med att båda parter diskret använder ordet "OFF" ibland för att kontrollera läget. Exempelvis
"Off, ska jag hålla dig med lösare grepp?"
"Off, var försiktig med min högra handled" <- kan vara gammal skada.
"Off, ska vi övergå till en tuffare brottning?"
"Off, är det okej att jag knuffar dig, du låtsas falla och jag springer iväg?"

Med hjälp av off-ordet kan man diskret styra situationen, exempelvis genom att neka muddring/bli fastknuten vid kidnappning mm. och då istället (rent off) vara mer samarbetsvillig (tar fram ev. föremål eller låtsas vara fastknuten fastän repet bara ligger symboliskt över händerna).

Färgkod
Som komplement till "off" kan man även använda dessa små ord som hint om hur man upplever spelet. Man kan även använda det som en fråga "grönt?" till sin motparter för att se om det är okej.
Grön = Jag är helt okej, kör på hårdare spel om du vill
Gul = Fortsätt spelet, men tona ner lite det börjar bli för mycket.
Röd = Avbryt, det går för långt


Färgband

Som diskret off-hint så kommer färgade band användas, dessa knyts runt eller handled. Arr står för dessa.

Orange band = Mindre fysiskt spel
Bärs av den som är okej med lättare fysiskt spel men ej mer (pga. skada, har kläder/utrustning man lätt kan göra sig illa på etc.) Övriga kommer ej ha band och är därmed automatiskt är öppen för tuffare fysiskt spel.

Grå/blått band = Ny karaktär
En spelare kan ibland ha två karaktärer. Detta band markerar att det inte är samma karaktär som innan utan en ny (ev. tillfällig) karaktär. Bedömer man att karaktärerna skiljer sig allt för mycket åt för att riskera att någon blandar ihop dem så kan man välja bort bandet.

Förklädnad:
Vilken karaktär som helst kan förklä sig. För att inte kännas igen får karaktären dölja sitt ansikte och så mycket som möjligt av den ordinarie klädseln alt. Har annan klädsel.

Bara för att du rent OFF lätt kan lista ut vem det är under förklädnaden så får du spela på att din karaktär inte har någon som helst aning. Det enda sättet att avslöja en förklädd karaktär (förutsatt att din känner till original karaktären) är att på nära håll se hela ansiktet (om maskeringen tas bort/tappas)