Sida 1 (du är här) * Fysiskt spel * Trygghet * Regler * Film & foto * Airsoft

Sida 2 * Ordlista * Så fungerar lajv * Packlista * Kläder & patinering

Sida 3 Spelmekanik: upplägg av "spelregler"

Sida 4 Spelhistorien: lajvets fiktion, handel, sång & musik


Regler och riktlinjer kan ändras så läs igenom inför varje lajv. Upplever du regelbrott, kontakta trygghetsvärd (på lajvgenomgången visar vi vilka dessa är).

Ordförklaring: OFF = på riktigt, IN(-game) = kopplat till karaktärerna/lajvvärden

Vi uppmuntrar tufft spel under trygga omständigheter
Vi uppmuntrar tufft spel under trygga omständigheter

Fysiskt spel

Precis som i film så kan det förekomma strider och då handlar det om att låta det se actionfyllt/våldsamt samtidigt som det görs på tryggt och kontrollerat sätt där ingen riskerar ta skada på riktigt.

Vi är inte ute efter att "vinna" utan istället att tillsammans skapa en spännande historia. Även den starkaste har begränsningar, känner smärta och misslyckats ibland och det är det som gör spelet mer intressant och oförutsägbart. 

SVEROK
Då våra aktiviteter går via förening SLI (storlajven) och vår egen förening Nordisk lajv & airsoft (för övriga aktiviteter) så är alla föreningsmedlemmar samtidigt del av SVEROK som håller dig försäkrad till, från och under lajvet samt erbjuder rabatt för resa och hotell.

Trygghet
I skådespelet ansvarar alla parter för att försäkra sig om att ingen riskerar skadas eller känna obehag på riktigt. Detta kan kontrolleras med att båda parter diskret använder ordet "OFF" ibland för att kontrollera läget. Exempelvis
"Off, ska jag hålla dig med lösare grepp?"
"Off, var försiktig med min högra handled" <- kan vara gammal skada.
"Off, ska vi övergå till en tuffare brottning?"
"Off, är det okej att jag knuffar dig, du låtsas falla och jag springer iväg?"
Med hjälp av off-ordet kan man diskret styra situationen, exempelvis genom att neka muddring/bli fastknuten vid kidnappning mm. och då istället (rent off) vara mer samarbetsvillig (tar fram ev. föremål eller låtsas vara fastknuten fastän repet bara ligger symboliskt över händerna).

Sjukvård
Vi har utbildade sjukvårdare på lajvplatsen som tar ansvar och hjälper till om någon skulle råka komma till skada på riktigt eller inte mår bra.

Färgkod
Som komplement till "off" kan man även använda dessa små ord som hint om hur man upplever spelet. Man kan även använda det som en fråga "grönt?" till sin motparter för att se om det är okej.
Grön = Jag är helt okej, kör på hårdare spel om du vill
Gul = Fortsätt spelet, men tona ner lite det börjar bli för mycket.
Röd = Avbryt, det går för långt

Färgband

Som diskret off-hint så kommer färgade band användas, dessa knyts runt eller handled. Arr står för dessa.

Orange band = Mindre fysiskt spel
Bärs av den som är okej med lättare fysiskt spel men ej mer (pga. skada, har kläder/utrustning man lätt kan göra sig illa på etc.) Övriga kommer ej ha band och är därmed automatiskt är öppen för tuffare fysiskt spel.

Grå/blått band = Ny karaktär
En spelare kan ibland ha två karaktärer. Detta band markerar att det inte är samma karaktär som innan utan en ny (ev. tillfällig) karaktär. Bedömer man att karaktärerna skiljer sig allt för mycket åt för att riskera att någon blandar ihop dem så kan man välja bort bandet.

Förklädnad:
Vilken karaktär som helst kan förklä sig. För att inte kännas igen får karaktären dölja sitt ansikte och så mycket som möjligt av den ordinarie klädseln alt. Har annan klädsel.
Bara för att du rent OFF lätt kan lista ut vem det är under förklädnaden så får du spela på att din karaktär inte har någon som helst aning. Det enda sättet att avslöja en förklädd karaktär (förutsatt att din känner till original karaktären) är att på nära håll se hela ansiktet (om maskeringen tas bort/tappas)

Regler

 • Använd sund förnuft
  Du ansvarar för att både du och den du spelar mot ska känna sig okej rent OFF och självklart inte riskerar skadas på riktigt.
 • Gör tydlig skillnad på IN och OFF
  Behandla inte andras karaktärer baserat på vem de är eller vad de kan privat.  "Off" angelägenheter som inte är akuta (t.ex. vid skada) ska tas med berörd och diskret för att inte störa spelet för alla andra.
 • Respektera avgränsningar
 • Droger och alkohol är förbjudet
  Ej tillåtet på området eller i kroppen
 • Obligatorisk in & utcheckning
  Ingen oanmäld ska vistas på området. Även då du kommer/går tillfälligt ska du skriva på in/utcheckningen. Detta för att arrangörerna ska veta om någon självmant lämnat området eller rent utav kan ha gått vilse och/eller skadats.
 • Vid riktiga skador/faror, ta hand om varandra
  Pausa lajvet med att säga "OFF" följt av vad som hänt och ta hand om situationen därefter. Lämna aldrig en skadad ensam, påkalla uppmärksamhet om du behöver någon som springer efter sjukvårdskunnig/förstahjälpen utrustning.
  På lajv genomgången går vi igenom hur vi ska agera förebyggande, handlingsplan vid olyckor, vilka på området som är sjukvårdskunniga mm.
 • Ta hand om området
  Skadegörelse och nedskräpning är strängt förbjudet. Vi hjälps alla åt med städningen, ingen lämnar området fören hen städat efter sig själv, hjälpt med gemensamma åtaganden och fått städgodkänt av arr. Behöver man lämna området tidigare får man städa ihop tidigare men även här fått godkänt innan man lämnar.
 • Vid möte av icke-lajvare på området
  Lämna din roll tillfälligt, förklara vänligt att vi lånat området för ett event och att andra inte får komma in just nu.
 • Använd "OFF" tecken/ord vid behov
  Missbruka inte off tecknet för att smyga dig på fiender, smita från fiender, spionera etc.
 • Respektera arrangörerna
  Vi är här för att skapa ett spännande men också tryggt lajv för alla. För att uppnå detta kan arrangörerna ge ut varningar, frånta rätten till att bära vapen eller till och med skicka någon från lajvet om det bedöms att personen är kan utgöra en fara för sig själv eller andra. Blir man skickad från lajvet får man inte pengarna tillbaka.

  Skulle arrangörer redan innan lajvet se en säkerhetsrisk kan de varna eller till och med stoppa en person redan vid anmälan (anmälningsavgiften ges tillbaka).

  Vid dispyt är det arrangörerna som har sista ordet, inte för att vara elaka utan helt enkelt för att ha mandatet för att skapa ett tryggt och givande lajv för alla.
 • Främja spelet
  Ett lajv "vinner man" inte genom att ha "den starkaste/bästa karaktären" utan istället genom att skapa ett så intressant och givande spel som möjligt tillsammans med de andra lajvare.

Vapen relaterade regler

Tillåtna vapen är airsoft samt boffervapen (Svärd inte tillåtet men däremot t.ex. dolk, stekpanna, slagträ) med mjuk kärna. Pilbågar (max 25pund) får användas med tillåtna bofferpilar för lajv. Fråga arr om du är osäker på om ditt vapen är okej samt om du önskar använda rökgranater, airsoftminor mm. Arr har rätt att på plats neka vapen som ej bedöms tillräckligt ofarliga samt förbjuda någon att använda vapen om denne går emot uppsatta regler.

 • Bär skyddsglasögon hela tiden
  Skyddsglasögonen ska vara godkända för airsoft. Denna regel är för att det är lätt hänt att de lätta airsoftkulorna studsar mot ett träd/vägg och vid stor otur riskerar komma mot ansiktet
 • Ej tillåtet sikta ovanför axlarna eller mot könsdelar
  Den som blir skjuten väljer var hen vill spela att skottet tog och den som skjuter ska undvika skjuta mot ytor som kan göra mer ont t.ex. bar hud.
 • Främja lajvandet
  Detta är inte ett airsoftevent utan ett lajv med airsoft inslag. Skottlossningar ska förekomma i syfte att främja och inte hindra spelet. Låt din karaktär bemöta vapen som om de faktiskt är farliga och gör väldigt ont att träffas av. Visa tydligt då du blivit träffad. Låt även gärna konflikter trappas upp innan du attackerar, ge din motståndare chans att ge upp. Skada ej heller din motståndare mer än nödvändigt.
 • Ej ofrivilligt förlorande av roll
  Oavsett skador kan en roll inte bli mer än utslagen, det är upp till ägaren att välja om hens roll ska dö eller inte.
Lunarstorm önskar skjuta en förbrytare för att skingra rättvisa, föga anade han att militären gett honom ett oladdat vapen...
Lunarstorm önskar skjuta en förbrytare för att skingra rättvisa, föga anade han att militären gett honom ett oladdat vapen...

Film & foto

Som del i att bevara våra minnen så kommer film och fotografering att ingå, detta kommer att ske diskret för att inte riskera störa lajvet. Genom att anmäla dig till lajvet godkänner du att bli filmad/fotad och att detta material kan komma att användas offentligt.

Film & foto före eller efter lajvet
Före och efter lajvet är det fritt fram för alla som vill att filma och fota. Sunt förnuft råder här dvs. tänk dig för med vad du lägger ut offentligt, ofta är det inga problem om du ser till att fråga "modellerna" om lov innan något läggs ut. 

Film & foto under lajv/AL-aktiviteter
Huvudsyftet med film/foto är som gåva till deltagarna att spara (offline) som minne från lajvet, det sekundära syftet är för att användas till After Light/lajv relaterade sammanhang som till exempel till hemsidan eller marknadsföring av kampanjen/lajv etc.

Film/fotografering under lajv är ENDAST tillåtet av arrangörer samt av personer vi under lajvgenomgången presenterat har vår tillåtelse. Är du intresserad av vara fotograf, sänd förfrågan via mail.

Samtliga foton & filmklipp som tas under lajvet ägs av After Light vars grundare ansvarar för att inte lägga upp olämpligt material eller använda till annat än AL/lajv-relaterade sammanhang.

Ladda upp film/foto från lajvet?
Om en deltagare/fotograf/filmare önskar att lägga upp något av material på internet/offentligt, maila oss. Denna regel är som del i att kontrollera så att materialet ej ska spridas okontrollerat eller riskera används i opassande syften.

Skymtar en kamera under lajvet?
Förutsatt den används av en fotograf med tillstånd), låtsas som ingenting och fortsätt spelet. Skulle du före, under eller efter lajvet vara intresserad av få något särskilt inspelat/fotat, kontakta och fråga en av fotograferna. Efter att lajvet är slut kan de som vill även återskapa en scen för att få den filmad/fotad.

Regler för dig som vill bära airsoft

 • Under 18 år och önskar bära airsoft, klicka här
 • Tillämpa vapenvett och sunt förnuft
 • Airsoften måste godkännas innan den tas in på området
  Vid incheckningen kollas ditt vapen med kronograf för att se att den ej går otillåtet hårt. Efter testskjutning märks vapnet upp med tejp för att visa vilken klass det tillhör och därmed tillåtet minsta skjutavstånd.
 • Förbjudet med "blindfire"
  Se vart du skjuter, stick inte fram vapnet runt ett hörn och hoppas på träff.
 • "Friendly fire" är aktivt
  Oavsett om det är medvetet eller inte så kommer en gruppmedlem räknas som skadad om du träffar dem.
 • Vapen kan tillfälligt tas ifrån en spelare (med dennes tillåtelse)
  Läs mer under spelmekanik
 • Vapen som faktiskt får stjälas under spel
  Dessa märks upp med blå tejp. Vapen som stjäls under spel ska tas väl omhand och återlämnas på anvisad plats efter lajvet.
 • Arrangörer (eller utsedd funktionär) står för fördelning av ammunition
  I detta postapokalyptiska scenario är ammunitionen begränsad och arrangörer kommer ransonera ut kulor. Under lajvet finns möjlighet att få tag i mer. Behöver ditt vapen kulor av en annan vikt än 0.20g eller 0,28g ska du ta med dig egna bionedbrytbara kulor till spelet i oöppnad originalförpackning. Vi förklarar ammunitionstilldelning på plats.
 • Skjut inte någon som är eller på väg in i fysisk konfrontation/kontakt med en annan
 • Respektera skottfria zoner
  Ej tillåtet att skjuta mot eller ifrån skottfria zoner (tas upp på genomgång)
 • El-dispens
  El hör ej till kampanjen men för airsoftvapen samt sikten som kräver el för att fungera så ges dispens (fast vi låtsas att de inte finns).
 • Spela på att ammunition är begränsad
  Bara för att ammunitionen OFF skulle räcka till att skjuta massor så ska du spela på att din roll får överväga hur hen fördelar kulorna istället för att skjuta blint bara för att du tekniskt sett kan. Får vi detta att skötas snyggt finns möjlighet att vi kan ta bort fysisk ammunitions begränsning på lajven.