Sida 1 (du är här) * Fysiskt spel * Trygghet * Regler * Film & foto * Airsoft

Sida 2 * Ordlista * Så fungerar lajv * Packlista * Kläder & patinering

Sida 3 Spelmekanik: upplägg av "spelregler"

Regler och riktlinjer kan ändras så läs igenom inför varje lajv. Upplever du regelbrott, kontakta trygghetsvärd (på lajvgenomgången visar vi vilka dessa är).

Ordförklaring: OFF = på riktigt, IN(-game) = kopplat till karaktärerna/lajvvärden


Fysiskt spel

Precis som i film så kan det förekomma strider och då handlar det om att låta det se actionfyllt/våldsamt samtidigt som det görs på tryggt och kontrollerat sätt.

Vi är försäkrade
Våra lajv arrangeras under föreningarna SLI och vår egen Nordisk lajv & airsoft som är båda kopplade till SVEROK som håller dig försäkrad till, från och under lajvet (samt erbjuder rabatt för resa och hotell)

Vi uppmuntrar tufft spel under trygga omständigheter
Vi uppmuntrar tufft spel under trygga omständigheter

Trygghet
Ett enkelt sätt att kolla läget med varandra är att använda ordet "OFF", t.ex.
"Off, försiktig med min vänsterhand"
"Off, ska vi övergå till en tuffare brottning?"
"Off, är det okej att jag knuffar dig, du låtsas falla och jag springer iväg?"

Färgkod
Som komplement till "off" kan dessa ord hintas om hur man upplever spelet alt. som en fråga t.ex. "grönt?" till sin motparter för att se om det är okej.
Grön = Jag är helt okej, kör på hårdare spel om du vill
Gul = Fortsätt spelet, men tona ner lite det börjar bli för mycket.
Röd = Avbryt, det går för långt

Vid riktig skada/fara, ta hand om varandra
Pausa lajvet med att säga "OFF" följt av info med omfattning av skada. Ta kontakt med sjukvårdskunnig, efter kontroll/behandling avgör denne när faran avlöst.

Färgband
Som diskret off-hint kan färgade band runt handled användas. Arr står för dessa.

Orange band = Mindre fysiskt spel
Bärs av den som är okej med lättare fysiskt spel men ej mer (pga. skada, har kläder/utrustning man lätt kan göra sig illa på etc.) Övriga kommer ej ha band och är därmed automatiskt är öppen för tuffare fysiskt spel.

Grå/blått band = Ny karaktär
En spelare kan ibland ha två karaktärer. Detta band markerar att det inte är samma karaktär som innan utan en helt annan (ev. tillfällig) karaktär. Om karaktärerna är helt omöjliga att blandar ihop, kan band väljas bort.

Förklädnad:
Alla kan förklä sig genom att dölja ansiktet och täcka den den ordinarie klädseln. Bara för att du rent OFF kan lista ut vem det är under förklädnaden så får du spela på att din karaktär inte har någon som helst aning. Det enda sättet att avslöja en förklädd karaktär (förutsatt att din känner till original karaktären) är att på nära håll se hela ansiktet (om maskeringen tas bort/tappas) 

Regler

 • Använd sund förnuft
 • Gör skillnad på IN och OFF
  Behandla inte andras karaktärer baserat på vem de är eller vad de kan privat.  "Off" samtal tas med berörd och diskret för att inte störa spelet för alla andra.
 • Ej tillåtet att ta med eller vara påverkad av droger eller alkohol på området
 • Obligatorisk in & utcheckning, även då det bara är tillfälligt
 • Bär airsoftgodkända skyddsglasögon hela tiden
 • Vid möte av icke-lajvare på området
  Förklara vänligt att vi har ett event och att de får återkomma en annan gång.
 • Berika spelet efter bästa förmåga
 • Arrangörernas möjlighet att skydda
  Om arr bedömer att någon vara risk för sig själv eller andra spelare kan anmälan till lajvet nekas alt. få begränsningar, skickas hem från lajvet.
 • Städning
  Efter lajvet städar man efter sig och hjälps åt med gemensamma ytor, arr avgör när städningen är klar.

Vapen relaterade regler

Tillåtna vapen är airsoft samt passande boffervapen med mjuk kärna. Pilbågar (max 25pund) och endast med tillåtna bofferpilar. Osäker på tillåtna vapen, vill använda rökgranater, airsoftminor mm. kontakta arr . Arr kommer även på palts kunna neka lajvvapen som ej bedöms tillräckligt ofarliga.

 • Ej tillåtet sikta ovanför axlarna eller mot könsdelar
  Den som blir skjuten väljer var hen vill spela att skottet tog och den som skjuter ska undvika skjuta mot ytor som kan göra mer ont t.ex. bar hud.
 • Främja spelet
  Detta är inte airsoftevent utan ett lajv med airsoft inslag. Skottlossningar ska förekomma i syfte att främja och inte hindra spelet. Bemöta vapen som om de vore farliga och gör väldigt ont att träffas av. Visa tydligt då du blivit träffad. Låt även gärna konflikter trappas upp innan du attackerar, ge din motståndare chans att ge upp. Skada ej heller någon mer än nödvändigt.
 • Ej ofrivilligt förlorande av roll
  Oavsett skador kan en roll inte bli mer än utslagen, det är upp till ägaren att välja om hens roll ska dö eller inte.

Film & foto
Som del i att bevara våra minnen så kommer film och fotografering att ingå, detta kommer att ske diskret för att inte riskera störa lajvet. Genom att anmäla dig till lajvet godkänner du att bli filmad/fotad och att detta material kan komma att användas offentligt.

Film & foto under lajv/AL-aktiviteter
Huvudsyftet med film/foto är som gåva till deltagarna att spara (offline) som minne från lajvet. Det sekundära syftet är för att användas i relevanta sammanhang te.x. lajv och/eller airsoftfrämjande. Samtliga foton & filmklipp som tas under lajvet ägs av AL vars grundare går igenom materialet så att inget olämpligt material läggs upp.

Film/fotografering under lajv är endast tillåtet av arrangörer samt av personer vi under lajvgenomgången presenterat har vår tillåtelse. Är du intresserad av vara fotograf, sänd förfrågan via mail.

Film & foto före eller efter lajvet
Före och efter lajvet är det fritt fram för alla som vill att filma och fota men tänk dig för med vad du lägger ut offentligt, ofta är det inga problem om du ser till att fråga "modellerna" om lov innan något läggs ut. 

Ladda upp film/foto från lajvet?
Om en deltagare/fotograf/filmare önskar att lägga upp något av material på internet/offentligt, maila oss. Denna regel är som del i att kontrollera så att materialet ej ska spridas okontrollerat eller riskera används i opassande syften.

Skymtar en kamera under lajvet?
Förutsatt den används av en fotograf med tillstånd), låtsas som ingenting och fortsätt spelet. Skulle du före, under eller efter lajvet vara intresserad av få något särskilt inspelat/fotat, kontakta och fråga en av fotograferna. Efter att lajvet är slut kan de som vill även återskapa en scen för att få den filmad/fotad. 

Regler för dig som vill bära airsoft

 • Under 18 år och önskar bära airsoft, klicka här
 • Tillämpa vapenvett och sunt förnuft
 • Förbjudet med "blindfire"
  Se vart du skjuter, stick inte fram vapnet runt ett hörn och hoppas på träff.
 • "Friendly fire" är aktivt
  Oavsett om det är medvetet eller inte så kommer en gruppmedlem räknas som skadad om du träffar dem.
 • Arrangörer (eller utsedd funktionär) står för fördelning av ammunition
  I detta postapokalyptiska scenario är ammunitionen begränsad och arrangörer kommer ransonera ut kulor. Under lajvet finns möjlighet att få tag i mer. Behöver ditt vapen kulor av en annan vikt än 0.20g eller 0,28g ska du ta med dig egna bionedbrytbara kulor till spelet i oöppnad originalförpackning. Vi förklarar ammunitionstilldelning på plats.
 • Skjut inte någon som är eller på väg in i fysisk konfrontation/kontakt med en annan
 • Respektera skottfria zoner
  Ej tillåtet att skjuta mot eller ifrån skottfria zoner (tas upp på genomgång)
 • Spela på att ammunition är begränsad
  Bara för att ammunitionen OFF skulle räcka till att skjuta massor så ska du spela på att din roll får överväga hur hen fördelar kulorna istället för att skjuta blint bara för att du tekniskt sett kan. Får vi detta att skötas snyggt finns möjlighet att vi kan ta bort fysisk ammunitions begränsning på lajven.
Lunarstorm önskar skjuta en förbrytare för att skingra rättvisa, föga anade han att militären gett honom ett oladdat vapen...
Lunarstorm önskar skjuta en förbrytare för att skingra rättvisa, föga anade han att militären gett honom ett oladdat vapen...
 • Airsoften måste godkännas innan den tas in på området
  Vid incheckningen kollas ditt vapen med kronograf för att se att den ej går otillåtet hårt. Efter testskjutning märks vapnet upp med tejp för att visa vilken klass det tillhör och därmed tillåtet minsta skjutavstånd.
 • Vapen kan tillfälligt tas ifrån en spelare (med dennes tillåtelse)
  Läs mer under spelmekanik
 • Vapen som faktiskt får stjälas under spel
  Dessa märks upp med blå tejp. Vapen som stjäls under spel ska tas väl omhand och återlämnas på anvisad plats efter lajvet.
 • El-dispens
  El hör ej till kampanjen men för airsoftvapen samt sikten som kräver el för att fungera så ges dispens (fast vi låtsas att de inte finns).