Vision

Vad kan du förvänta dig av After Light och vad förväntar vi oss av dig

När jag, Linda först satte mig ner för att skapa ramen och historien kring After Light så hade jag som vision att skapa en kampanj som inte bara hade intressanta lajv utan som även skulle utmana och inspirera sina deltagare. Jag ville utforma det så att alla -oavsett vilken roll de spelar- får utrymmet att vara med och påverka lajvet och dess historias utgång. Det ska också uppmuntra till såväl problemlösning, initiativ och eftertanke, att få styrka, insikter och kunskaper som kan hålla sig kvar även efter lajvet.

Temat "elen försvann och kom inte tillbaka" kommer ifrån min vilja att lyfta fram den dagsaktuella frågeställningen i samhället "Vad gör vi när krisen kommer". Varje lajv har en stämningstext som leder deltagarens tankar in i hur livet och dess förutsättningar ser ut just nu, därefter är det upp till var och en att tolka detta och därefter spela efter bästa förmåga.

Med mina medarrangörer Oliver och vår nya medarrangör Sebastian vill vi nu för varje kommande lajv skapa de förutsättningar som krävs för att nå denna vision. För detta lägger vi ner oräkneliga (obetalda!) timmar, stort engagemang och hårt arbete. Vi vill skapa förutsättningarna för att med lajvets deltagare skapa en riktigt häftig och minnesrik upplevelse tillsammans!


Verkligheten gentemot lajvet

I vårt dagliga liv tar vi mycket för givet, den fria tillgången på el, internet, den internationella exporter av mat och andra förnödenheter och mycket mer. Men vad händer vid en katastrof? Något så enkelt som ett strömavbrott kan snabbt få förödande konsekvenser!
I första hand kommer resurser användas till de mest sårbara i samhället och vi andra förväntas klara oss själva den första tiden innan de hinner mobiliseras hjälp med mat och vatten.Det finns många filmer, spel, media och böcker i ämnet där situationen lett till att folk blir kriminella och trampar över lik för att säkra sin egna överlevnad. Från tidigare katastrofer har vi sätt att det inte alltid behöver vara så illa utan ibland tvärt om.

- fast såna historier säljer sällan lika bra.Om än lajvet till viss del är verklighetstroget så kommer vissa delar vara påhittat t.ex. så spelar vi på att samhället aldrig repade sig ordentligt. Vi som deltar på lajvet kommer inte heller behöva kunskaper eller verktyg för att klara oss i en riktigt överlevnadssituation där vi jagar egen mat, dricker smutsigt vatten. Här kommer vi spela att vi är i den där filmen där allt gått åt skogen, där vi med vårt improviserande rollspel skapar en intressant, underhållande och minnesvärd upplevelse med mycket socialt spel och även liknande skattjakter i sökandet efter resurser.

Vi har också en vision att genom lajvet och våra kringliggande aktiviteter kunna ge en ökad medvetenhet kring krishantering, stärka intresse i att lära mer om hur vi med enkla medel kan säkra vår överlevnad den dag allt går åt skogen. Vi hoppas också på att folk ska inspireras till att komma ifrån "slit och släng" samhället och istället lära mer om hur vi kan ta tillvara på de resurser vi redan har.

Men som sagt, vårt största fokus ligger på att vi tillsammans med våra påhittade roller skapar ett spännande och intressant äventyr -som tagen från en riktigt bra bok där vi alla är huvudpersonen i vår egen historia.

Lajvets struktur
Vi skapar grundförutsättningarna med story, riktlinjer och lajvpraktiska delar, därefter ger vi er deltagare fria händer att forma lajvet och dess fortsatta story. Här ska varje spelare uppleva sig vara huvudpersonen i sin egen historia, en person som kan göra skillnad.

Vem du än, vad du än väljer att spela och från vilken grupp så kan din roll vara med och påverka lajvets utgång!

Lajvet kommer ha stor fokus på det sociala spelet likväl med inslag av vänskap och roliga aktiviteter, som stridigheter och kamper kring resurser

Trygghet
Samtidigt som spelet ska vara tufft så läggs stor vikt på att det ska vara tryggt för dig som deltagare och därmed att vi har stränga säkerhetsregler för att minimera risken för obehag eller skador. Under hela lajvet finns tillgång till en trygghetsvärd som du när som helst kan gå till om det är något med lajvet som du behöver prata om (t.ex. om det hänt något du i efterhand ej är bekväm med). Skulle det vara någon som betett sig illa eller brutit mot reglerna så har arr rätten att skicka den personen från lajvplatsen. Lajvet ska vara tryggt för alla, inte agera lekplats för de som vill illa.

Övrigt

Vi uppmanar våra deltagare att själva eller med andra tänka utanför lådan, våga ta initiativ, klura på problemlösningar och leta resurser. Enkelt sammanfattat:
Vill ni ha mer variation i maten? - Leta rätt på mat.

Önskar det mer bekvämt eller praktiskt i lägret? - Ordna det.

Under lajvet, likt en skattjakt kommer det finnas utplacerade saker så som material, information eller mat. När än du känner för ett litet äventyr kan du alltid ge dig ut och pröva lyckan, eller låta din roll ge sig på någon annan som redan hittat det "åt dig", också helt okej.

Lajvet kommer att vara fysiskt och du som deltagare bör vara okej med enklare beröring t.ex. att någon greppar tag i din handled, kamratligt lägger handen på axeln mm.

För de som är okej med det, kan det även komma att ingå hårdare fasthållningar, brottningar, krypande längs marken (t.ex. om du vill spionera eller planera anfall).

Mer information om lajvet finns på hemsidan och har du några frågor är du alltid välkommen skicka oss ett mejl så svarar vi så snart vi kan

Vi ses!