Värt våga lajva?

Måste man verkligen vara en skådespelare för att få lajva?

Vad du än gör finns det alltid en "första gång". Tänk dig då du cyklade för första gången utan stödhjul eller testade på en ny sport. Visst kan det kännas läskigt, kanske till och med omöjligt ett tag men också rätt spännande väl? Efter att ha provat några gånger så kommer säkerheten och erfarenheterna naturligt och till slut flyter det på, samma sak med lajvhobbyn.

Låt inte faktumet att du inte gjort det förut riskera att du missar chansen till en riktigt häftig upplevelse!

Vilka passar in till lajvhobbyn?

Trots att lajv i grunden är ett skådespel är det en fördom att man ska ha kunskaper inom film eller teater innan, det faktiskt ytterst få som har bakgrund inom film eller teater. Inom vissa sporter delas man in i åldrar, erfarenhet och bakgrund men inom lajv är det ofta väldigt blandat. Lajvare är individer i olika åldrar från bebisar till pensionärer, erfarna som nybörjare, ensamstående som från storfamilj. En lajvare kan ha vilka andra hobbies som helst, kan vara aktivt arbetande eller långtidssjukskriven och likt alla andra ha olika sysselsättningar som undersköterska, yrkesofficer, bloggare, student mm.

Det är identifierat att det är just dessa olikheter som gör att ingen behöver känna sig annorlunda eller uppleva sig "sticka ut". För oss är variationen som gör att vi fungerar så bra tillsammans.

Att improvisera behöver inte vara så svårt - vi gör det hela tiden

Tänk dig att du börjar småprata med en vän, hälsar på en granne eller möter nya personer på en kvällskurs, inte har du väl ett manus i fickan? Ej heller krävs det att du har diplom i socialt umgänge. Ta upp om klassikern vädret, försök finna gemensamma intressen, ta upp om något som hänt eller vad än som faller dig in. Svårare än så är det inte, inte ens på ett lajv.

Ibland händer det att man ej får fram orden så snabbt man önskar men det är sällan ett problem då det oftast råder ett väldigt tålmodigt klimat, det görs ingen stor grej om någon skulle staka sig fram eller funderar lite extra mellan orden.

Några fördelar med lajv

I lajv får du möjligheten  att variera dig mer än i vardagslivet, här ges möjligheten att utforska andra sidor du är kapabel att få fram. Du kan välja att spela en riktigt kamratlig person som vågar prata med allt och alla, en riktigt fulspelare som lurar av folk resurser eller kanske en aggressiv enstöring som attackerar den som kommer för nära.

Många lajvare upplever att spelet hjälper dem att utvecklas som personer, vilket inte är så konstigt då vi utvidgar våra vyer genom att testa på något nytt men också genom att pröva på "gå i någon annans skor".

Fortfarande osäker?

När du är på lajvet kan du välja precis hur passiv eller aktiv du vill vara, det är inga problem att din roll är mer iakttagande i början för att sen eventuellt ta mer plats. Även passiva roller kan vara på platser där det händer saker och genom det få ta del av häftiga upplevelser. Lite som i att man är på plats mitt i en film istället för bara vara i soffan hemma.

Mer konkreta tips vad du kan göra för att sysselsätta dig på lajvet, oavsett om du är mer passiv eller bara osäker på vad du ska göra så kan du kolla sidan "bättre spelupplevelse"

Och till sist, vi arrangörer finns här för dig. Både före, efter och under lajvet kan du kontakta oss om du har några frågor, vill ha hjälp eller bara vill småprata lite kring lajvet.