Kläder

Patinering = behandla tyg eller föremål så de ser ut att vara nötta och välanvända

Vilka kläder passar lajvet?

Tänk dig 40 år av näst intill obefintlig nytillverkning av kläder. Det kan fortfarande hända att man har tur och hittar/stjäl kläder som legat orörda, eller tagit väl hand om kläderna (t.ex. militärkläder kan hålla rätt länge)  annars är det ofta samma plagg som går i omlopp och med tiden fått en del stryk och med tur lite lagningar. Det passar extra bra att bära kläder i fel storlekar, blandat med färg, mönster och material.

En enkel men passande klädsel att ta med till lajvet kan vara något så enkelt som knänötta jeans med en nopprig, övertvättad tröja eller liknande. Detta finns ofta hos de flesta alt. på secondhand.

Patinera kläder

Ett mer kreativt sätt att få kläder passa temat kan vara att patinera dem. På internet kan man hitta mycket inspiration i ämnet men jag tänkte dela med mig av några enkla metoder som kan ge förvånansvärt gott resultat oavsett dina tidigare erfarenheter i ämnet!

Kort video som visar teknikerna som beskrivs nedan, klicka här

Hamra kläderna
Hårt underlag (sten eller liknande), plagget och sen hamra med en hammare för att få ett kantstött och nött utseende. 

Fram med den grova silen
Sträck ut plagget och fila flitigt för att successivt få fram en fin nötning som kan leda till hål som ser naturliga ut. Undvik att klippa hål med en sax, det ser sällan naturligt eller bra ut...

Använd sprayfärg
Spray kan göra stor skillnad och kan ge sken av att plagget blivit smutsigt, askfärgat, jordigt, blekt, fått gräsfläckar eller till och med bränt eller rostigt. Blanda gärna färger och kom ihåg att du får olika effekter beroende på vilket avstånd du sprayar ifrån. Jag kan rekommendera vattenbaserad spray, den luktar betydligt mindre och är dessutom mycket vänligare mot såväl dig som naturen!

Våga vara kreativ!
Leta efter saker i din omgivning, alltid finns det något som kan hjälpa dig att "snygga till" ditt plagg. Asfalt, stenar, kol, aska, grästuvor sandpapper, rivjärn. Tänk gärna på var det är mest troligt att smutsen och blir mest nött. De värsta jordfläckarna är oftast längst ut på tröjärmar/byxben, gräsfläckar är vanligare på knän och slitningar rent generellt är vanliga vid armbågar och knän, eller om det är långa byxor, nedre delen av dem. Även rumpa och rygg på kläderna kan ha fått lite extra jord eller gräsfläckar.

Ta hjälp av små experter
Jag känner lajvare som gett sina/andras barn kläderna och gett direktivet "lek och skita ner kläderna så mycket ni kan!" Det håller dem sysselsatta länge och du får tid över för annat samtidigt som dina plagg blir allt "snyggare". Går också att ta fram passande målarfärger och låta barn (eller dig själv) löpa amok över kläderna.

Patinera föremål

Inget krav att patinera föremål (bara en bonus) men det går använda liknande tekniker som till kläder för att få saker att se mer använda ut, framförallt spray är en snabb lösning på detta. Har du dyra airsoftvapen kanske det inte lockar att "förstöra" dem men där kan du istället klä vapnet med slamsor till tygbitar och kanske dra fast med lite band eller tejp.