Lajv steg för steg

Enkel guide i hur man lajvar

- Vill du ha ett äpple?
- Vill du ha ett äpple?

Steg 1 - Läs på om lajvet
Många missar kan undvikas genom att vara påläst, informationen från hemsidan kan även komma att ändras mellan lajven och det är bra att hålla sig uppdaterad.

Steg 2 - Välj grupp och skapa din karaktär
På anmälan till lajvet fyller du i information om dig och din tilltänkta karaktär, skriv så utförligt som möjligt. Svårt välja grupp, vill veta vilka grupper som behöver fler spelare eller önskar bolla idéer kring vad du kan ha för roll, hör av dig.

Steg 3 - Anmäl dig till lajvet
Anmäl dig så tidigt som möjligt, då vet arr om det blir tillräckligt många (alt. måste ställa in lajvet) och kan planera hur mycket resurser som ska köpa in och även börja skriva historia och intriger som inkluderar allas karaktärer.

Steg 4 - Fixa kläder och utrustning
Kläder och utrustning ska passa din roll och lajvet. Här gäller post-apokalyptiskt inspirerad klädsel dvs. gärna nött/slitet. Budget version: Ta saker hemifrån, låna, sy/gör själv, köp second hand etc.

Steg 5 - Peppa, planera och förbered
För att få ut så mycket som möjligt av lajvet kan du redan nu redan i förväg fundera och planera vad du önskar spela/testa på under lajvet. Här kan du söka på internet, läsa böcker, hemsidor, se filmer, prata med andra för att "peppa" och inspireras.

Även arrangörerna finns tillgängliga för att bolla ideér och du har också möjligheten att prata med andra som ska på samma lajv, kanske ni kan gå ihop några stycken för att bilda ett följe eller planera in en kul scen ni skulle vilja köra.

För samtal med andra inom kampanjen är vår Discord en populär kanal.

Våga driva egna idéer! (ett av flera exempel)
Inför AL2 hörde en person av sig och undrade om han och kompisen kunde få starta en restaurang med påstått helt vegetariskt innehåll medan de i själva verket använde mer (och uppenbart) tveksamma ingredienser. "Självklart!" blev svaret från arrangören och restaurang Chop chop öppnades. Detta blev en succé och gav en hel del intressant spel för flera av lajvets deltagare.

Steg 6 - Åk till lajvet och se till att ha ett grymt häftig upplevelse!
Incheckning, uppackning, kontroll av ev. lajv vapen, genomgång mm. sen sen börjar lajvet!

Steg 7 - Fotografering, städning, pizza
Efter lajvet blir det gruppfoto samt annan fotografering/filmning och sen obligatorisk städning. För de som vill så ligger det i lajv kulturen att fira med "efterlajv pizza" (eller om man vill äta något annat). Detta för att äta, umgås och dra historier, tankar och scener från lajvet eller bara småprata om vad som helst. Ett bra tillfälle att lära känna dina medspelare privat och knyta nya kontakter.

Steg 8 - Kom hem, andas, njut, försök komma ner i varv

Vissa lajv lämnar stora intryck och ger funderingar och känslor som hänger kvar ett tag. Välj själv om du vill ha dom för dig själv eller dela med andra, kanske såna som står dig nära eller andra lajvare som känner igen vad du pratar om.

Steg 9 - Utvärdering & efterlajvrapport
Efter lajvet är det vanligt att man blir ombedd fylla i en utvärdering och ibland även en efterlajvrapport. Dessa bör gärna skickas in inom en vecka då minnet och känslan är färsk.

Utvärderingen är viktig för att arr ska veta vad som var bra och bör behållas samt vad som hade kunnat bli bättre och hur - allt för att göra kommande lajv ännu bättre. Håll kritiken konstruktiv och då arrangörerna året om investerar massor av energi och obetalda timmar för lajvet, kom ihåg att vara snäll.

I rapporten skriver du ner vad din roll varit med om och möjliggör att din rolls handlingar kommer kunna påverka delar av historien för framtida lajv inom kampanjen.

Steg 10 - Det där var så häftigt, jag vill lajva igen!
En vanlig reaktion efter ett riktigt lyckat lajv! Dags att anmäla dig till andra lajv eller kanske börja planera för att arrangera ett eget lajv? Maila oss om du har intresse att arrangera ett lajv eller ett annat evenemang (t.ex. hantverks häng, airsoft event mm.) via vår förening.

Efter lajvet finns bara en sak att göra, blicka efter nästa
Efter lajvet finns bara en sak att göra, blicka efter nästa