Att skapa en karaktär

Ange undertext här

Lajvhobbyn erbjuder dig upplevelser och erfarenheter du kanske annars inte kunnat ta del av och genom ditt val av roll så öppnas olika vägar och möjligheter. Att leva (spela) som en roll annan än dig själv ger även möjlighet att prova på nya saker och tankebanor, genom din roll kan dina vyer vidgas och du kan nå en personlig utveckling.

Tips på hur man kan tänka vid skapandet av karaktär

Läs på om världen/kampanjen för lajvet
En viktig bas är att läser på om lajvet och därefter skapar en karaktär som passar in på konceptet.

Grupptillhörighet
Många lajv har olika grupper för din roll att spela i, grupptillhörigheten kan komma att påverka vilken typ av spel som kan förväntas och i vissa fall vilken typ av karaktärer som hör dit. Välj en grupp vars beskrivning känns intressant att spela i och skapa en karaktär som hade kunnat passa in där. Grupperna i AL är formade så att de ger olika grundförutsättningar till vilket spel som ges men är på rollnivå mycket fria på så vis att karaktärernas personlighet/moral är oberoende av grupp.

Bör rollen vara precis som dig eller vara helt olik?
Om din roll har samma personlighet som dig är det ej längre teater utan bara "hej här är jag själv fast i lajvkläder, ev att jag är lite tuffare". Det enkla med detta är att du inte alls behöver skådespela men då tappas också poängen med teater/lajv samt att det blir svårare att distansera "detta är spel och detta är personligt".

En roll som skiljer sig från dig ger möjligheten att utforska/tänja din vanliga verklighet och kanske även leda till ett givande spel och bidra till personlig utveckling. Att "överdriva" och spela en roll som helt är tvärt emot ens egna personlighet på alla punkter är inget jag rekommenderar då det kan ge bakslag i form av att man inte alls kan relatera till rollen och att den då blir väldigt svår att spela.

Ett tips är att skapar en roll som har en egen personlighet än en själv men ändå har vissa grunder som går att relatera till. Här är ett exempel på hur man kan tänka när man formar en roll som är olik en själv men som man ändå kan relatera till:

"Rollen är mycket lättretlig, som mina kaffedrickande vänner när deras eftermiddagskaffe blir försenat/nekat, fast lite värre. Är generellt osäker av mig men min roll kommer skrivas så att den är lika trygg och självsäker som jag är de gånger jag umgås med min bästa kompis" osv.

Få ut mer av din roll
Fundera vilken typ av spel som skulle intressera dig och vad du hade önskat uppnå/uppleva under lajvet. Genom att ha en bild av vad du vill få ut av ditt spel så kan du forma din karaktär för att öka chansen att få den typ av spel du vill uppnå. Exempel:

* Mer action? Skapa en konfliktsökande karaktär, lägg in starka åsikter, tyck tvärt emot normen.

* Önskar hamna i en hel del trubbel , öka oddsen för den typen av spel genom en roll som lägger näsan i blöt för mycket, agerar utan att tänka sig för och gärna gör dumma ogenomtänkta val.

* Vore det kul spela en riktigt undergiven karaktär, lägg in en passande personlighet och ta gärna hjälp av andra roller som kan trycka ner din karaktär.

* Vill du ha friheten att prata med allt och alla, välj gärna en mer "neutral" grupp och forma din roll så att den lättare kommer överens med folk.

Trovärdighet
   * Bakgrund
Ett bra sätt att få rollen trovärdig samt lättare att spela och utveckla är att söka bakgrunden till beteenden/värderingar etc. Att gå ut med inställningen "min roll är helt enkelt bara elak och är därför otrevlig och litar inte på någon" kan ge ett rätt platt uttryck, för att utveckla detta men ändå ha kvar rollen är att leta bakgrunden till dessa punkter.

Exempel:
"Nisse var en gång i tiden trevlig och ställde alltid upp för sina vänner som sen vände ryggen till den gång han hamnat i problem och bad om hjälp. Nisse togs tillfånga av rövare och fick utföra slavarbete under flera månader innan han lyckades fly. Denna långa tid av eländen ledde till ett växande hat och tillitsproblem gentemot andra då såväl hans vänner som fiender hade utnyttjat honom."

När man har en bakgrund till beteenden/personligheten blir det lättare att relatera till sin roll och det blir mer trovärdigt spel. När du vet bakgrunden så vet du även vilka faktorer som ev. hade kunnat leda till förstärka/minska olika delar i beteendet.

   * Inte störst, bäst och vackrast
En annan viktig del i trovärdigheten är att man går ifrån att göra sin roll i banan "störst, bäst och vackrast, osårbar och helt utan svagheter" för spelets skull bör du gärna låta din roll vara mer nyanserad samt faktiskt ha personliga svagheter. I lajv vinner man inte av att ha tuffaste karaktären eller besegra flest "fiender" utan istället genom att ha ett intressant och givande spel tillsammans med andra.

   * Nyanser
För att din roll ska kännas mer genuin bör du undvika göra din roll stereotypiskt och ensidig. För att komma in i rätt tänk, ta dig själv som exempel. Är du alltid på samma humör oavsett hur du mår, hur dagen varit eller vem du möter? Är du lika frimodig mot din familj som du hade varit inför en främling? Känner du alltid för att göra en viss typ av aktivitet eller varierar det?
Det vanliga är att vi består av en rad olika personligheter och dessa kan visas mer eller mindre baserat på omständigheter, låt gärna detta gälla för din roll också. 

Statisk eller utvecklingsbar karaktär?
Här finns det inget rätt eller fel, vissa karaktärer är som de är och stannar inom sina ramar oavsett tiden som går eller händelser som utspelas. Andra karaktärer växer och förändras (rent in såväl till det "bättre" som "sämre"), dessa formas av händelser under och/eller mellan lajvet. En karaktär kan även komma att formas tillsammans med att du blir mer bekväm med rollen.

Är det okej att ändra sig?
Säg att du skrev en sak då du anmälde rollen, kanske att hen är väldigt blyg men när du väl är på lajvet så känns det rätt naturligt för din roll att vara mer framåt - spela på det då. Bakgrundsinformationen för rollen får gärna vara samma men personlighet, målbild etc. är okej att ändra beroende på vad du känner passar bättre.

Kläder & accessoarer, "det lilla extra som gör så mycket"

Kläderna påverkar, delvis hur du för dig och också hur andra ser på din roll. Till en början tänk dig hur du för dig när du bär åtsittande kläder, jeans och t-skirt eller mjukiskläder. Kläderna påverkar ens hållning, hur man känner sig och såklart även hur man ser ut. Utseendet påverkar andras sätt att se din roll och här kan du antingen bekräfta deras fördomar, eller förvirra dem. Även accessoarer påverkar hur rollen blir sedd av andra, de kan skvallra om hur mycket din roll bryr sig om sitt utseende, yrke, intressen, ekonomi, hårt arbetande eller lat, snygg eller praktisk, öppen eller mystisk, neutral mm.

Med rätt typ kläder och accessoarer kan du lyfta och göra din roll ännu tydligare. Så länge kläderna matchar in på lajvvärlden du ska spela ifrån så finns det inget rätt eller fel. Du avgör själv vad du vill uppnå med din rolls utseende, vilka delar hos din roll vill du förstärka/dämpa och så vad du själv trivs med.