Nybyggarna

Storlajv 42AL (7-9 augusti 2020)

Tack vare den rådande pandemin var det länge osäkert om lajvet skulle bli av, den lades till och med ner. Senare kom vi till slutsatsen att vi hade kunnat hålla lajvet i alla fall dock med en del restriktioner för att inte tillåta någon smittspridning. Trots kort varsel så fick vi ihop ett lajv och de var flera som faktiskt han anmäla sig och det kom såväl tidigare som nya deltagare. Detta år hölls storlajvet i en postapokalyptisk by i Skellefteå.

Huvudarrangör: Linda Edin
Medarrangörer: Sebastian Lidström, Daniel Valdivia & Alexander Lindström

Kortfattad intro

En grupp bybor med olika yrkesbakgrunder har gått ihop för ett spännande byggprojekt som handlar om att bygga upp en utpost mellan två befintliga byar. Med sig har de en grupp militärer som själva ser fördelarna i en ny utpost och därmed ska agera skydd för nybyggarna. Planen är enkel, åk till platsen som utpekats, bygg, skicka iväg ev. hot och luta sig tillbaka i baren för en uppfriskning, vad kan möjligen gå fel? Annat än problem från eventuella stråtrövare, vilda djur och så var det den där gruppen "Fria syskonen" som tenderar dyka upp när och där man minst anar det. Ärsh det löser sig nog.

Detta hände under lajvet
När den lilla gruppen med militärer och nybyggare från byn Tällberg kommit fram till den tilltänkta platsen för sitt byggprojekt så upptäcker de att de redan är en bebyggd utpost. Militären drog sina vapen och gick in för att undersöka platsen lite närmare och snart uppstod bråk mellan dem och de bebyggelsens invånare. Det var tidigare känt att det fanns banditer i detta område som livnärt sig på att stjäla från folk som rest mellan byarna och nu var de funna och hade tagits ner - i alla fall de få som var i lägret då militärerna kom. De sista orden som yttrades från den sista av banditerna som togs ner, att deras kamrater minsann kommer att hämnas. Ingen gjorde stor sak av hotet och nybyggarna gjorde sig snabbt hemmastadda i den lilla byn.

Några veckor tidigare hade en annan grupp, Fria Syskonen anlänt. Bit för bit hade de försökt få över banditerna på sin sida men möts av föraktfulla kommentarer då banditerna ansåg att de hade läget under kontroll och minsann inte ämnade att följa någon annan. Kanske om banditerna hade antagit alliansen att de överlevt attacken på deras utpost men det är svårt veta.

Nybyggarna tog sig an sitt nya hem, men hur var det egentligen med de som bodde här tidigare? Var det verkligen okej att skicka ut folk från sina hem till fördel för sig själv? Några tyckte det var fel medan andra tyckte att det var rättfärdigat då det trots allt var banditer som bott där innan. Några kände sig skeptiska och oroade sig för när resten av banditerna kommer men de flesta gjorde sig snabbt hemmastadda, tacksam över att halva byggarbetet redan var gjort.

..
Tidigare hade en del av militären varit i Boden och där blivit allierade med en större grupp från gänget Everness. Efter deras samarbete hade befälet över den lilla gruppen erbjudit dessa att följa med söderut för att bo med dem i Tällberg. Den gången hade Everness varit tydliga med att de inte var intresserade och tackat nej.

Nu ett år senare hade en mindre del av Everness, på väg mot Tällberg hittat till den lilla utposten som låg längs vägen. Då ingen frågat kom det heller aldrig fram varför de hade rest hela vägen hit, men några skäl bör de ju ligga bakom. Oavsett deras bakomliggande skäl så spenderade de nu all sin lediga tid med att vara i utposten hellre än i sitt eget läger de slagit upp en bit bort. 

Faktumet att det bara var en liten utpost och ännu inte en etablerad by gjorde att de saknas gränser och regler vilket gjorde det enkelt för alla som ville att röra sig fritt. En från Everness var snabb med att nyttja detta och utan vidare omsvep tog sig friheten att driva vidare den bar som legat tom sen banditerna jagats bort.

Ett annat matställe öppnades då två av nybyggarna slängde upp sina egna grejer och invigde utpostens första restaurang Chop chop. Den hade en... speciell... meny. Några andra nybyggare fräschade upp ett av husen och påbörjade sen röjningsarbetet och markberedning inför en kommande odlingsmark. Flera var ense om att detta var en plats att satsa på och om än de ska resa hem under vintern så planeras det att fortsätta arbetet nästkommande sommar...

Viktiga saker att ta med...?
en Everness som dödade en militär och släpptes fri
avrättningar från militärens sida
större anfall från Fria syskonen riktat mot militären
poker och oärliga affärer
maniskt psyko i gasmask sprang igenom byn
...