40 AL - Låset i norr

Storlajv 40AL, (5-7 Juli 2019)

Sommaren 2019 hölls det första lajvet i After Light serien. Lajvet hette "Låset i norr" och utspelade sig 40AL (40 år efter apokalypsen/det stora strömavbrottet) Vi höll till på Åbergsfortet i Boden.
Trots att kampanjen var helt ny så lockades flertalet besökare från Vilhelmina i norr till Sundsvall i söder, däribland många som var helt nybörjare inom hobbyn. Lajvet blev en succé bland sina deltagare och vi blev även uppmärksammad i media med två sidor i NSD, helsida i Extra och ett reportage i Nordnytt via SVT.   

Jag önskar tillägna ett stort TACK till alla er som kom!

Genom ert deltagande var ni med och formade historien som jag skrivit, utan er vore den bara ett tomt skal av potential. Det var ni som bidrog till att pulsen gick upp då dramatiken ökades, det var ni som gav liv till intriger och fyllde de rofyllda stunderna med trevliga samtal och skratt. Oavsett om ni smög omkring i skogen, myste vid lägerelden eller hittade på med rackartyg så var ni alla en naturlig del av lajvet och det hade inte blivit så häftigt om det inte vore för er - Stort tack!

/Linda, grundare & huvudarrangör

Ett stort TACK tillägnas även dessa parter som alla bidragit på olika vis för att möjliggöra för oss att hålla lajvet på så hög kvalitet


Historia/Setting och vad som hände under lajvet:
Det är 40år sedan elen slogs ut och ett försök till att skapa nya samhällen har gjorts med blandade framgångar. En av dessa samhällen är en by där militärer och civila lever i symbios med varandra.

Inom det militära fanns det några som var född 20år eller tidigare innan AL som berättat om militärstaden Boden, några av dem hade även gjort lumpen där. Då byn hade fullt upp att byggas upp och försvara sig mot yttre hot fanns aldrig tid eller hög prioritering på att undersöka denna militärstad och leta resurser. År 40AL tog militärledningen tag i ärendet och skickade en grupp spanare för att scouta området, dessa kom aldrig tillbaka.

Ett mindre grupp militärer som under uppdraget gick under benämningen F-styrkan sändes ut för att leta efter ledtrådar kring deras kamraters öden. Längs vägen har de mött vandrare som sett en grupp militärer längs vägen och olika vandrare hade sett olika antal militärer, från en grupp på 4 så hade det vid en viss geografisk punkt bara varit 3 stycken.

Spåret ledde F-styrkan till Åbergsfortet där de oväntat stött på ett gäng som kallade sig själva för "EverAfter" som slagit upp sitt sommarläger på platsen. Det första mötet ledde direkt till en konflikt som -trots att plutonchefen för militärgruppen lagt ner stor tid och möda på att ställa saker till rätta- ledde till att flera i EverAfter var motsträviga allt som hade att göra med militärerna.

EverAfter och militärgruppen var inte ensamma, i skogen rörde det sig även många kringresande och några av dem hade en sifferkod på underarmen. EverAfter kände inte till vad detta betydde men militären kände till den allt för väl, det var en märkning som skvallrar om att det är en kriminell som varit inlåst på en av de militära anläggningarna, och dessa var alltså på rymmen. Som tur är för utbrytarna så var denna militärgrupp inställd på följa sina orders hellre än jaga rymlingar men detta förhindrade inte att stridigheter och osämja uppstod när de stötte samman.

Samtidigt som många på platsen ogillade varandra så har också nya kontakter och vänskapsband knutits och både tillfälliga och mer permanenta allianser skapades.

En hel del event utspelade sig på området. EverAfter höll en storslagen ceremoni för att fira att en av deras medlemmar gått igenom provperioden och nu blev fullvärdig medlem i gänget.
En stor smäll hade hörts inne i skogen och då folk kommit dit så kunde man känna lukten av krut och damm från att en plomberad gruva sprängts upp av två förbrytare med okänd uppdragsgivare. Ett gisslandrama uppstod då en av förbrytarna fick fast i en av EverAfters yngsta och kanske mest oskuldsfulla medlemmar. En förbrytare kom undan men den andra togs tillfånga och utfrågades utan att bidra med någon som helst användbar information.

I ett senare skede hade den andra förbrytaren tagit med sig godset som tagits från gruvan och tagit med det till militärerna. Godset visade sig bestå av dokumenten av varierande ålder och karaktär men var alla hemliga militära dokument, ritningar och kartor främst med information om forten som var del i "låset i norr". Förbrytaren erbjöd sig även att arbeta för militären framöver.
Ingen information kom någonsin fram kring vem det var som lejt dessa utbrytare men det påstås att den som gjorde det bara var en mellanhand, stämmer det?

Området kring Åbergsfortet var fullt i resurser, matkonserver, föremål av olika karaktär och så dokument såväl personliga brev, utdragna sidor om katastrofhantering från folk som levde före AL, tidningsutklipp som ibland berörde folket på området med mer. För den som var kvick kunde man samla på sig väldigt mycket resurser som senare kunde användas för att byta till sig andra intressanta saker.

En av dessa dokument var en kort text som sade "Ryssland har tagit över Finland och är nu på väg mot Sverige". På andra sidan av fortet hade sen soldat nonchalant sagt något om att vem vet, kanske det är Ryssen som ligger bakom saker.

Så från två oberoende håll så växte ett rykte och en paranoia, vissa tyckte sig se ryssar överallt medan andra undrade om det kanske inte bara var ett rykte eller fakta från ett krig som utspelat sig långt före AL.

En natt började det ropas om att ryssar sets till, allt kändes plötsligt mer påtagligt, fienden låg för dörren. På initiativ av en EverAfter medlem så kontaktades militärgruppen och de slöt allians mot gemensamma fiende. Samma natt hördes skottlossningar, några skadades och en grupp som kanske bara råkade vara på fel plats vid fel tillfälle misstänktes vara ryssarna. Huruvida det var ryssarna den gången eller några som bara blev falskt anklagade vet vi inte.

Efter skarpa observationer och samarbete mellan grupper så lyckades pusselbitarna om den försvunna spanargruppen tydliggöras. Man hade kommit över ett dokument som efter närmare analys antogs vara skrivet av en från spanargruppen. Det stod att de obemärkt anlänt till fortet där det var ett större följe som slagit sig ner. Vidare berättades det att spanarna funnit en bruten plombering och att de planerade att invänta nattens mörker och då klättra upp för fortets hjässa för att sen repellera sig ner på innergården och undersöka möjligheterna att ta sig in i fortet.
När denna information kom fram blev flera nyfikna och flockades vid platsen som varit utmärkt på dokumentet. De kom fram till fortväggen med bomberingen och några få modiga själar gick närmare för att undersöka närmare. Till stor chock hittade snart en främmande och dödligt sårad soldat...

Då soldaten varsamt drogs ut i solljuset var mannarna från försvarsstyrkan kvicka med att identifiera uniformen som utan tvekan tillhörde spanargruppen!

Soldaten var blek, hade blåa läppar, var uttorkad, hade eksem och flertalet infekterade sår över hela kroppen. Hennes liv gick inte att rädda men tack vare ett hårt arbete från en praktiserande sjukvårdare och plutonchefen för militärgruppen så lyckades de hålla henne vid liv länge nog för att hinna få information från henne. Mellan ansträngda rossliga andetag och återkommande svimningar fick hon på förfrågan fram sitt namn, berättade att det finns en spion bland gänget som var utanför fortet, att ryssarna är farligt många och är väl insatta i att det finns folk på områden.
Soldaten vädjade alla att lämna platsen omgående och fly sina liv innan det är försent....

-------
Detta är en enklare summering av några av alla de händelser från förra lajvet och här har både små som stora händelser haft betydande inverkan på historien. Under förloppet så har en hel del information kommit fram men med sig har det haft minst lika många frågor.

Vad av allt man hört/läst är sant och vad är bara rykten, missförstånd eller konspirationer? Stämmer det att det finns utbrytare som organiserat sig och vad är i så fall deras motiv, hämnd? Vem var den mystiske arbetsgivaren till utbrytarna vid den plomberade gruvan, eller var det bara en ursäkt att det var någon annans order för att dölja deras egna skuld? Varför var det en från EverAfter som på allvar försvarade en förbrytare som just hotat en av dem och dessutom den mest fredliga och oskuldsfulla i gruppen?

Och på tal om EverAfter gruppen, i lägret bars ej vapen och att det var både mysigt och kamratligt vid lägerelden, hur kunde det där och då helt som från ingen stans uppkomma så mycket uppkäftighet, skrik, skottlossningar och kantas av flertalet brottningar,? Vad handlade allt det här om egentligen?

Åter igen, det finns dessa och många obesvarade frågor, några av dessa kanske förblir i det dolda medan andra kanske återkommer ges svar på senare. Om nu du skulle få chansen att komma över en del av denna information, vad hade du varit villig att betala för att få den?
Allt handlar om resurser, att ge och ta, eller varför inte bara ta för sig? Kunskap är resurser, resurser är makt och klarar man av att ta utan att ge så kommer man längst, visst är det så?